Produktionsinfo

Regi:
Ziad Doueiri
Manus:
Ziad Doueiri, Joelle Touma
Längd:
112 min
Produktionsland:
FR/LB
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
27 juli 2018
Medverkande:
Adel Karam, Kamel El Basha, Rita Hayek, Christine Choueiri, Diamand Bou Abboud, Camille Salameh, Talal Jurdi, Julia Kassar

Filmografi, urval

1998 West Beyrouth
2005 Lila dit ça
2012 L'Attentat
2018 L'Insulte

Om filmen

Förolämpningen utspelar sig i Libanon och börjar i det lilla – sedan sker en utveckling till något annat och mer. Toni är en kristen libanesisk bilmekaniker, Yasser en muslimsk palestinsk byggarbetare. Det börjar med ett rör på Tonis balkong. Röret är trasigt och sprutar smutsigt vatten  på Yasser. ”Jävla idiot!” skriker Yasser till Toni. Efter några upphetsade vändningar skriker Toni: ”Jag önskar Ariel Sharon hade utplånat er!”. Han får då ett slag i magen och två revben bryts. Toni drar Yasser inför rätta för misshandel.

Fallet blir, i ett Libanon där hatet och konflikterna i hög grad lever kvar efter inbördeskriget 1975-1990, en nationell angelägenhet som riskerar att blossa upp till ett nytt inbördeskrig.

Kamel el Basha, som spelar Yasser i filmen, fick det manliga skådespelarpriset vid Filmfestivalen i Venedig 2017 och Förolämpningen var Oscarsnominerad som bästa utländska film 2018. Den fick även flera andra nomineringar och priser.

Om regissören

Ziad Doueiri, född 1963, växte upp i Libanon under inbördeskriget och flyttade till USA som 20-åring för att studera film. Han fick där arbete som kameraassistent för Quentin Tarantino på filmer som De hänsynslösa, Jackie Brown och Pulp Fiction. Efter 11 septemberattentaten 2001 flyttade han tillbaka till Libanon. Han är numera bosatt i Frankrike och arbetar i Europa och USA.

Filmregissören Ziad Doueiri är inte okontroversiell. I Mellanöstern delade Förolämpningen, hans fjärde film, biopubliken i två läger, kristna som hyllar filmen och muslimer som vill att den ska bannlysas. Anledningen är att Förolämpningen till stor del är berättad ur kristna libanesers perspektiv och sätter ljuset på en massaker som PLO-stödda milismän utförde mot en kristen stad 1976. Detta hindrar dock inte att Doueiri i filmen infogar referenser till palestiniernas svåra villkor på den libanesiska arbetsmarknaden, offer för den storpolitik som säger att de måste vara kvar men ändå aldrig kan bli libaneser i sin rulla rätt.

Men det är inte första gången Doueiri har rört upp starka känslor på hemmaplan. Hans förra film The Attack från 2012 blev bannlyst i 22 länder i Mellanöstern eftersom den är inspelad i Israel – ett land som libaneser enligt lag inte får besöka. Framför allt var det den propalestinska rörelsen som manade till bojkott.

Ziad Doueiri


Källor: www.imdb.com, www.dn.se, www.svd.se, www.variety.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 4/3:
« Cold war
Påföljande visning 25/3:
BlackKklansman »