Produktionsinfo

Regi:
Paolo Virzì
Manus:
Paolo Virzì
Längd:
116 min
Produktionsland:
FR/IT
Produktionsår:
2016
Premiär i Sverige:
9 juni 2017
Medverkande:
Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Anna Galiena, Tommaso Ragno, Marco Messeri, Bob Messini, Francesca Della Ragione, Carlotta Brentan, Elena Lietti, Roberto Rondelli, Emanuele Barresi, Giorgio Algranti, Michele Crestacci, Stefano Scherini

Filmografi, urval

2006 Napoléon (et moi)
2008 Tutta la vita davanti
2009 L'uomo che aveva picchiato la testa
2010 La prima cosa bella
2012 Tutti i santi giorni
2014 Il capitale umano
2016 La pazza gioia
2017 The Leisure Seeker

Om filmen

Italiensk ”feel-good-komedi” med allvarlig underton. Paolo Virzís nya film berättar en varm och humoristiskt historia om en oväntad vänskap mellan två kvinnor och deras flykt från restriktioner och behandling. Beatrice är en hyperaktiv mytoman med diagnosen bipolär sjukdom.  Donatella är en tystlåten kvinna med kronisk depression. Bägge är inskrivna på en sluten psykiatrisk klinik i Toscana. De blir kompisar och under en utflykt rymmer de båda och ger sig i väg på en road-trip. Men krocken med den ”friska” världen blir minst sagt omtumlande när de konfronteras med de regler och konventioner som råder i samhället utanför klinikens väggar.

Galna av lycka är en film om frihetslängtan och om människovärde. Skiljelinjen mellan psykiskt frisk och psykiskt sjuk är inte alltid skarp, och vad avgör egentligen på vilken sida linjen man hamnar. Diagnostiskt sett är Beatrice och Donatella galna, men ute i samhället bland de som anses vara friska människor, ter de sig tämligen normala.

Om regissören

Paolo Virzì, född 4 mars 1964 i Livorno, är en italiensk filmregissör och manusförfattare. Han verkar i en italiensk komeditradition med rötter i rörelsen Commedia all’italiana som karaktäriseras av ett svart stråk som gör att åskådaren ofta sätter skrattet i halsen. Tre av hans filmer har fått det Italienska filmpriset David di Donatello för bästa film, Ferie d’agosto från 1996 och Girighetens pris från 2013 och Galna av lycka från 2016.

Paolo Virzì


Källor: SVT kulturnytt, SvD recension, DN recension, Wikipedia, Youtube. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org