Produktionsinfo

Regi:
Agnès Jaoui
Manus:
Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri
Längd:
98 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
2018
Medverkande:
Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri, Helena Noguerra, Léa Drucker, Grégoire Oestermann, Sam Karmann, Olivier Doran,

Filmografi, urval

2000 Le Goût des autres
2004 Comme une image
2008 Parlez-moi de la pluie
2014 Au bout du conte
2018 Place publique

Om filmen

Castro (Jean-Pierre Bacri) är programledare för ett teveprogram som frossar i kändisars privatliv. Han är på väg till en stor fest utanför Paris i flott bil med privatchaufför, där han påtagligt belåtet lyssnar på en radiointervju med sig själv. På väg till samma fest men i en annan, lite skraltigare bil åker exfrun Hèlén (Agnès Jaoui) och lyssnar på samma intervju vars uppblåsta floskler om åldrande hon skrattar rått åt. Till festen anländer även deras dotter, Nina (Nina Meurisse) som skrivit en nyckelroman om föräldrarna. Även hon stönar över faderns självbelåtna svada. Festen i den parkliknande trädgården fylls av en väl avvägd mix av kändisar och kulturarbetare samt lite vanligt folk, en servitris som är mer intresserad av fotografera gästerna än att servera dem vin och en granne som stör sig på ljudnivån.

Det är uppenbart att Castros karriär har nått sin kulmen och producenten för teveprogrammet, som naturligtvis också befinner sig på festen, vill ha honom utbytt. Lyckligt ovetande om detta insisterar han på att dottern måste stryka raden om hans tupé i romanen. Rapparen Biggiestar håller hov i en del av trädgården och Castros sedvanliga Yves Montand-imitation iakttas med roat överseende. Den franska originaltiteln är ”Place publique” och att motsättningen mellan det offentliga och det privata är en illusion i dagens mobiltäta samhälle är bara en av filmens poänger. 

Trädgårdsfesten är en varm komedi med allvarliga undertoner och några sylvassa nålstick riktade både mot manlig och kvinnlig fåfänga och mot en priviligierad kulturelit som desperat kämpar för att hålla sig kvar på parnassen.

Om regissören

Agnès Jaoui är både skådespelare och regissör, mest känd för filmerna ”I andras ögon” (2000) och ”Se mig” (2004). Hon skriver manus själv ofta i samarbetar, liksom i Trädgårdsfesten, med exmannen  Jean-Pierre Bacri. Jan Söderqvist skrev i en recension i SvD: Jag är osäker på om den svenska filmpubliken är klar över hur briljant hon faktiskt är, igen och igen. ”Trädgårdsfesten” erbjuder annars ännu ett utmärkt tillfälle att upptäcka den saken.

Agnès Jaoui


Källor: DN, iMDb, SvD. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org