Produktionsinfo

Regi:
Isabella Eklöf
Manus:
Isabella Eklöf, Johanne Algren
Längd:
90 min
Produktionsland:
NL/DK/SE
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
2 november 2018
Medverkande:
Victoria Carmen Sonne, Lai Yde, Thijs Römer, Yuval Segal, Laura Kjær

Filmografi, urval

1970 Triptyk
2011 Noter fra kælderen
2018 Holiday

Om filmen

Holiday utspelar sig på en solig semesterort i Turkiet och vi följer den unga tjejen Sasha som är där med sin kriminella ”pojkvän” Michael. Med på semestern är vad som närmast kan beskrivas ett hov till Michael som underdånigt följer hans regler och nycker. Sasha driver runt utan något direkt mål tills hon träffar en holländsk kille som visar intresse för henne. När han möter Michael presenterar Sasha honom som sin chef. Mötet rör om i hierarkin.

Det är en film som väcker obehag inför Michaels behandling av Sasha – hon är definitivt inte hans jämlike i deras relation. Han utsätter henne för psykisk såväl som sexuell förnedring i en kontext där detta är normen.

Regissören Isabella Eklöf säger om filmen: ”Holiday handlar om materialism och om sociala regler. En kvinna i en mansvärld som anpassar sig till en miljö och en social hackordning som hon inte har varit med om att skapa och som hon inte kan ändra på. Filmen handlar om regler som vi tar för givna, fastän vi inte borde”.   

Om regissören

Isabella Eklöf är född 1978 och hon har gått på Den Danske Filmskole i Köpenhamn. Innan Holiday har hon gjort kortfilm men också sysslat med annat inom film. Förutom regi och manusskrivning jobbar/arbetar hon också som klippare. Hon har med Holiday deltagit vid ett antal filmfestivaler och fått Grand Jury Prize på New Horizons i Polen.

Eklöf är också aktuell som manusförfattare (tillsammans med regissören Ali Abbasi) till filmen Gräns från 2018 som bygger på en novell av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist.

Isabella Eklöf


Källor: www.triart.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 11/2:
« Lycklig som Lazzaro
Påföljande visning 4/3:
Cold war »