Produktionsinfo

Regi:
Ali Abbasi
Manus:
Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami
Längd:
118 min
Produktionsland:
DK/FR/DE/SE
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
2023
Medverkande:
Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, Sina Parvaneh, Nima Akbarpour, Sara Fazilat, Alice Rahimi, Ali Nazarian, Sima Seyed, Firouz Ageli, Farhad Faghih Habibi, Mesbah Taleb, Ariane Naziri, Majd Eid, Sohaib Qishta, Maryam Taleb, Salma Alabed

Filmografi, urval

1970 Hamlet
2008 Officer Relaxing After Duty
2010 I mørket er lyset
2011 M for Markus
2016 Shelley
2018 Gräns
2022 عنکبوت مقدس

Om filmen
”Jag ska rensa staden från horor och jag tänker inte sluta”
Holy Spider följer den kvinnliga journalisten Arezoo Rahimi genom den heliga staden Mashhad i Iran, i hennes jakt efter den seriemördare som under åren 2000-2001 mördade total 16 prostituerade kvinnor. Som ramverk står den verklighetsbaserade historien, en thriller som utspelar sig i pulserande nätter och stekheta dagar, men lika starkt är innehållet som beskriver kvinnans liv i dagens Iran. Vi får följa ett skevt samhälle där samtliga möten en kvinna har med en man är en stor risk för henne.

I den avslutande rättegången mot seriemördaren tydliggör regissören Ali Abbasi hur det konservativa iranska samhället vacklar i kvinnans lika rätt inför lagen. Delar av samhället ansåg till och med att mördaren hade rätten på sin sida eftersom han försökt rensa staden från det orena. Filmen belyser hur mördaren är en produkt av den iranska staten, då han anser sig ha lagen på sin sida när det gäller ett sedlighetsbrott som prostitution.

Filmens hade premiär nära inpå händelsen med 22-åriga Amisha Amini som avled i den iranska moralpolisens våld i september 2022. Det påstådda brottet var att hon inte ha burit sin hijab i enlighet med de statliga bestämmelserna. Protesterna mot detta i kombination med filmens ifrågasättande av den iranska staten fick Irans kulturministerium att fördöma filmen.

Om regissören
Ali Abbasi är född 1981 i Teheran och studerade där vid tiden för morden. Idén om att göra en spelfilm om det hela ska ha uppstått redan när han såg Maziar Baharis dokumentär And Along Came a Spider (2002). Från uppslag till färdig film har det gått drygt två decennier.

Under dessa tjugo år har Abbasi lämnat Iran för Sverige, utbildat sig till arkitekt på KTH och sedan till regissör på Den Danske Filmskole i Köpenhamn. Han är numera en etablerad regissör med och har tidigare bl.a regisserat Gräns som prisade i Cannes 2018. Holy Spider tävlade 2022 om Guldpalmen som då vanns av Ruben Östlunds film Triangle of Sadness.

Källor SR, Dagens Arena , Wiki, Nöjesguiden

Ali Abbasi


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org