Produktionsinfo

Regi:
Kamila Andini
Manus:
Kamila Andini, Ahda Imran
Längd:
103 min
Produktionsland:
ID
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Happy Salma, Laura Basuki, Ibnu Jamil, Rieke Dyah Pitaloka, Arswendi Nasution, Zawra Pratala, Dhea Safira, Robi Aditya, Arawinda Kirana, Chempa Puteri, Darpan A. Winangun, Budi Riyanto, Ridwan Kamaluddin, Eman Junot, Barran Akmal, Amira Mazaya, Kemal Ferdiansyah, Heliana Sinaga, Jais Darga, Risma Nilawati, Magalih Darga

Filmografi, urval

2018 Sekala Niskala
2018 Sekar
2019 エンジェルサイン
2020 Anugerah Terindah
2021 Yuni
2022 Nana
2022 Sepanjang Jalan
2022 Terikat

Om filmen

Filmen inleder med en dröm, där huvudpersonen Nana flyr in i djungeln med sitt spädbarn. Nanas drömmar återkommer under filmens gång och fungerar som en projektion av hennes minnen, längtan och hemligheter. I filmens ”nu” har hon för länge sedan förlorat sin familj i konflikterna kring och efter Indonesiens självständighet, hon är i yngre medelåldern, lever ytligt sett ett rikt liv med tre barn som hon fått med en äldre man. Han behandlar henne väl, förutom då att han har tagit sig en älskarinna.

Nanas valiumartade tillstånd tillåter inga emotionella utsvävningar, ger i stället en vilsam tripp genom ett vemodigt sinne och minne. Hon är liksom inte där, längtar tillbaka till sin första man, lider av svårartad alienation. Eller som hon säger själv: ”Jag måste vara som vatten och anpassa mig efter omgivningen”.
Andinis film får stadga genom dess referenser till indonesisk nutidshistoria, med frihetskriget och sedermera diktatorn Suhartos ankomst. Världspolitiken pågår visserligen i marginalen men är snyggt integrerad, och påverkar indirekt Nanas tillvaro.

Om regissören

Filmskaparen Kamila Andini är ett nytt namn på svensk bioduk men hennes filmer brukar turnera – och vinna priser – på den internationella festivalcirkusen, så även ”Innan, nu och då”.

Andini är tydligt influerad av Wong Kar-wai, och här finns fler än en och annan doftpust från hans mästerverk ”In the mood for love”: stråkarna och de många smäktande sångerna på soundtracket, slowmotionbilder, sinnligheten och det bitterljuva i de små gesterna, blickarna och beröringarna.

Andini föddes den 6 maj 1986 och är den äldsta dottern till filmskaparen Garin Nugroho. Även om hon var ointresserad av film av rädsla för att hon skulle ”arbeta i sin fars skugga”, började hon studera fotografi medan hon fortfarande gick i högstadiet i hopp om att ”fånga människors liv och beteende”.

Andini började producera sin första långfilm, The Mirror Never Lies, 2009. Arbetet tog över två års forskning att slutföra på grund av brist på dokumentära bevis om etniska minoriteter som är centrala för filmens berättelse.

SVT, Aftonbladet, Wikipedia

Kamila Andini


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org