Produktionsinfo

Regi:
Charles Ferguson
Manus:
Chad Beck, Adam Bolt
Längd:
109 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
Februari 2011
Medverkande:
Matt Damon, William Ackman, Daniel Alpert, Jonathan Alpert, Sigridur Benediktsdottir

Filmografi, urval

2007 No End in Sight
2010 Inside Job

Om filmen

I denna flerfaldigt prisbelönta dokumentär undersöks de bakom- liggande orsakerna till den finansiella kris världen drabbades av 2008. Finansmän, politiker, journalister och akademiker får ge sin syn på krisen. Hur kunde det gå så illa och har någonting för- ändrats till det bättre? Eller går de ansvariga cheferna fria och är de återstående bankerna ännu strörre?

Om regissören

Charles Ferguson kommer från San Fransisco och är från början utbildad statsvetare och har jobbat som strategisk konsult till några av USA:s största teknikfirmor. Under 90-talet startade han även själv ett teknikföretag som sedermera såldes till Microsoft.

Hur blev han då filmregissör? Ferguson har burit med sig ett stort filmintresse i över 20 år, och när han fick veta att det inte fanns några planer på att göra en dokumentär om USA:s föreha- vanden i Irak startade han produktionsbolaget Representational Pictures och påbörjade sin första film, No End In Sight. Båda hans filmer har vunnit prestigefyllda priser, No End In Sight fick pris på Sundance 2007 och Inside Job belönades med en Oscar för bästa dokumentär 2010.

Fergusons nästa projekt är, enligt The New York Times, en film om Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Charles Ferguson


Källor: www.imdb.com, www.wikipedia.com, www.nytimes.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org