Produktionsinfo

Regi:
Nadine Labaki
Manus:
Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Georges Khabbaz, Michelle Keserwany, Khaled Mouzanar
Längd:
126 min
Produktionsland:
LB
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
1 mars 2019
Medverkande:
Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Nadine Labaki, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef

Filmografi, urval

2008 Caramel
2012 Vad gör vi nu?
2014 Rio, I love you (delen O Milagre)
2018 Kapernaum

Om filmen

Zain är en tolvårig pojke. I alla fall tror han att han är tolv år men egentligen vet han inte. Inte ens hans föräldrar har brytt sig om att komma ihåg vilket datum han föddes. Han är flykting, fattig och född av föräldrar som inte kan ta hand om honom. Det finns varken en tröstande famn eller pengar till mat och därför har Zain beslutat sig för att stämma föräldrarna för att de fött honom.

Familjen har kommit som flyktingar från Syrien och bor i en trång liten lägenhet. När Zains föräldrar gifter bort hans elva-åriga lillasyster till mannen som äger familjens lägenhet i utbyte mot att slippa bli vräkta har Zain fått nog. Han lämnar familjen för att klara sig själv på Beiruts gator.  Där träffar han den illegala etiopiska invandraren Rahil och hennes lille son Younas. När Rahil tas av polisen får plötsligt Zain ensam ta hand om Younas. Men Zain är van att klara sig själv och trots misären i Beiruts slumkvarter finns det hopp.

Filmens titel syftar inte på den bibliska stad där Jesus ska ha bott utan lär på arabiska betyda ungefär kaos. Eller helvetet.

Om regissören

Nadine Labaki föddes 1974 i Beirut i Libanon och har också vuxit upp i den av inbördeskrig sargade staden. Kapernaum är hennes tredje långfilm och för den fick hon juryns pris på Filmfestivalen i Cannes 2018.

I Beirut är fattiga och hemlösa barn en del av den vanliga gatubilden. Många av barnen är papperslösa och därmed helt utanför samhället med vare sig rätt till skolgång eller sjukvård. Labaki såg barnens utsatthet. Efter att ha tillbringat tid i Beiruts slumkvarter för att lära känna barn ville hon göra en film som skildrade livet utifrån deras perspektiv. Det var också så hon lärde känna Zain al Rafea och många av de andra amatörskådespelarna som hon använde i filmen. Zain al Rafea, som spelade huvudrollen Zain, hade kommit med sin familj som flyktingar från Syrien åtta år tidigare och han var analfabet. Nu har familjen fått asyl i Norge.

Nadine Labaki


Källor: the Guardian, DN, SVT, Wikipedia, Aftonbladet, Kulturbloggen. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org