Produktionsinfo

Regi:
Mike Leigh
Manus:
Mike Leigh
Längd:
129 min
Produktionsland:
GB
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
Januari 2011
Medverkande:
Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman, Peter Wight, David Bradley, Martin Savage, Karina Fernandez, Michele Austin, Imelda Staunton, Philip Davis

Filmografi, urval

1999 Topsy-Turvy
2002 All or Nothing
2005 Vera Drake
2008 Happy-Go-Lucky
2010 Another Year
2012 A Running Jump
2014 Mr. Turner
2015 ENO Screen: The Pirates of Penzance

Om filmen

Tom är ingenjör och Gerri kurator, ett älskansvärt par i övre medelåldern. De lever ett strävsamt medelklassliv i en Londonförort och har funnit en god harmoni i sin tillvaro som de är ganska nöjda med. Året som går avspeglas i årstidsskiftningarna i den älskade kolonilotten. Till deras generösa hem dras vänner, arbetskamrater och familjemedlemmar, inte fullt så harmoniska, och det bjuds på middagar med god mat, mycket vin och många samtal. Den olyckliga Mary, arbetskamrat till Gerri, kommer ofta på besök och hon blir ibland i sin totala självupptagenhet ’för mycket’ till och med för Tom och Gerri.

’Mike Leigh har gjort en lysande sorgesång över att åldras och kanske inse att livet inte blev riktigt som man hade hoppats – men att det finns tröst, inte minst bland vänner. Det är en nåd att få vara med om’. – Tyckte Jeanette Gentele i SvD januari 2011

Om regissören och manusförfattaren

Mike Leigh föddes 1943 i Salford, Manchester. Redan den första långfilmen, Bleak Moments från 1973, fick mycket uppmärksamhet. Efter den ägnade han många år åt TV-film. 1993 kom Naked som blev det stora internationella genombrottet. I Cannes vann filmen i klasserna bästa regi och bästa manliga huvudrollsinnehavare (David Thewlis, oförglömlig i sin roll som farlig manipulatör, maniskt pratande med sin breda manchesterdialekt).
Mike Leigh anses vara den socialrealistiske regissör som allra skickligast belyser det brittiska samhället med dess speciella klass- och moralkoder. Leigh använder inte något strikt manus. Skådespelarna får först grundligt lära känna sina karaktärer i grupparbeten för att sedan delvis kunna improvisera vid själva inspelningen. Skådespelarna som han samarbetat med i era filmer (Sheen, Manville, Broadbent, Staunton) är speciellt skickliga på improvisationsteater. Humanism och humor, liksom de starka kvinnoporträtten är också kännetecknande för Leighs filmer.

Mike Leigh


Källor: http://www.imd.com, www.imd.com, SvD, www.film4.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org