Produktionsinfo

Regi:
Hirokazu Kore-eda
Manus:
Hirokazu Kore-eda
Längd:
129 min
Produktionsland:
KR
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Song Kang-ho, Gang Dong-won, Bae Doona, IU, Lee Joo-young, Park Ji-yong, Lim Seung-soo, Lee Mu-saeng, Ryu Kyung-soo, Song Sae-byuk, Kim Sun-young, Lee Dong-hwi, Kim Sae-byuk, Park Hae-jun, Kang Gil-woo, Kim Yae-eun, Jung Ji-woo, Kim Keum-soon, Bek Hyun-jin, Oh Hee-joon, Jong Ho, Seong Yu-bin, Choi Hee-jin, Park Kang-sup, Kim Do-yeon, Ryu Ji-an, Lee Ji-eun

Filmografi, urval

2015 海街diary
2016 海よりもまだ深く
2017 三度目の殺人
2018 万引き家族
2019 La Vérité
2021 センターレーン
2022 브로커
2023 怪物

Om filmen

Originalets titel är ”Broker”, mäklare, vilket ger en fingervisning om att den ljusskygga verksamhet som de båda vännerna Sang-hyeon och Dong-soo ägnar sig åt när de kidnappar småbarn, knappast drivs av några altruistiska motiv. De stjäl alltså spädbarn ur en låda utanför en kyrka där oönskade barn kan dumpas. Deras avsikt är att sälja småttingarna på den illegala adoptionsmarknaden.

När den unga mamman So-young ångrar sig och återvänder för att hämta barnet hon precis lämnat, upptäcker hon de båda kumpanerna och bestämmer sig för att skugga dem för att försäkra sig om att hennes barn får ett bra hem. Två garvade poliser följer i sin tur obemärkt i deras spår och bevakar dem dygnet runt. 

Om regissören

Den hyllade japanske regissören Kore-eda Hirokazu är tillbaka med en originell, spännande och bara något sentimental historia som med värme och humor tar han sig an några grundläggande existentiella spörsmål. Liksom i tidigare filmer, Shoplifters (2018)  Still walking 2008 och Barnen som inte fanns (2004) ställer Kore-eda Hirokazu frågor om tillhörighet, familjeband och ursprung.

– Jag fick höra att det fanns en ”baby box” vid ett sjukhus i Kumamoto, vilket gjorde mig både häpen, nyfiken och intresserad. Sedan upptäckte jag att samma system fanns i Sydkorea där det var tio gånger så vanligt att lämna bort nyfödda bebisar. Så det kändes naturligt att spela in filmen där, berättar Hirokazu Kore-eda i en intervju (DN 22-12-08) på sitt sedvanligt lågmälda sätt.

I likhet med ”Shoplifters” som skildrade en småkriminell snattarfamilj är Min vackra stjärna en underfundig hjärtvärmare som visar att begreppet ”familj” är mångtydigt och dessutom går att finna på de mest oväntade ställen.

Hirokazu Kore-eda


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org