Produktionsinfo

Regi:
Eva Husson
Manus:
Eva Husson
Längd:
104 min
Produktionsland:
DE/GB
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Odessa Young, Josh O'Connor, Sope Dirisu, Patsy Ferran, Emma D'Arcy, Glenda Jackson, Olivia Colman, Colin Firth, Nathan Reeve, Samuel Barlow, Dexter Raggatt, Charlie Oscar, Simon Shepherd, Caroline Harker, Craig Crosbie, Emily Woof, Alex Cubb, Forrest Bothwell, Albert Welling, Sarita Gabony, Steve Brody

Filmografi, urval

1970 200x1
1970 Promises
2013 Those for Whom It's Always Complicated
2015 Bang Gang (une histoire d'amour moderne)
2018 Les filles du soleil
2021 Mothering Sunday

Mothering Sunday

På mors dag, en gång om året fick de ledigt, alla de kvinnor som arbetade som tjänstefolk i England på 1920-talet. De förväntades då resa hem och hälsa på sin mödrar. För den föräldralösa tjänsteflickan Jane innebär det att hon får en hel dag av egentid. Sedan flera år har hon haft en intensiv kärleksaffär med sonen på granngodset, Paul, som just denna dag, i sin tur förväntas att åka på förlovningslunch med överklassflickan Emma för att besegla sitt öde och inordna sig i ett tillrättalagt konvenansäktenskap. Paul och Jane får en förmiddag tillsammans som de väljer att tillbringar i sängen. Erotiken över klassgränserna är inte bara lust och njutning utan också en tillflyktsort från samhällets krav. Den är en motståndshandling mot ett stelt klassamhälle. Jane går sedan omkring naken i det stora tomma huset, hon smeker bokryggarna i biblioteket, som hon till vardags bara brukar få damma. Paul är kraftigt försenad och har bråttom iväg till sin lunch.

Det var bara en tidsfråga innan Graham Swifts kortroman skulle bli film. Här föreligger den i den franska regissören Eva Hussons adaptation, ett snyggt hopsnickrat litet mästerverk med förstklassiga skådespelare, Odessa Young, Josh O´Connor, Colin Firth och Glenda Jackson mfl.

 

Om regissören

I en intervju säger Eva Husson att just scenen med den nakna kvinnan i biblioteket var det som slutligen övertygade henne att göra filmen. Ett politiskt ställningstagande ”där den nakna kvinnokroppen möter två tusen år manlig, vit litteratur, jag njöt verkligen av att få göra den.”

Husson har tidigare gjort Bang Gang ; a modern lover story (2016) och den näst senaste ”Girls of the sun (2018) om kvinnliga soldater som slogs mot IS i Kurdistan.

Källor: DN, SvD, Imdb, Lrmonline

Eva Husson


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org