Produktionsinfo

Regi:
Deniz Gamze Ergüven
Manus:
Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Längd:
97 min
Produktionsland:
QA/FR/DE/TR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2016-03-04
Medverkande:
Günes Nezihe Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan, Nihal Koldas, Ayberk Pekcan, Bahar Kerimoglu, Burak Yigit, Erol Afsin, Suzanne Marrot, Serife Kara, Aynur Komecoglu

Filmografi, urval

2006 A Drop of Water
2015 Mustang

Om filmen

Fem systrar klädda i sina vita skoluniformer leker och tävlar med några pojkar i strandkanten en strålande vacker sommardag. Lyckligt fria flickor med långt hår och obändig styrka – som mustanger. Oskyldigt och vardagligt. Men barnen observeras av vuxna som tolkar flickornas beteende som oanständigt. Idyllen, med en snäll mormor som uppfostrat de föräldralösa syskonen, förvandlas till en mardröm. Flickornas fria liv begränsas alltmer för att bevara familjens heder. Syskonen inskolas obönhörligen till att bli giftasdugliga.

Filmen blev Frankrikes bidrag till Oscarsgalan 2015.

Om regissören.

Deniz Gamze Ergὕven föddes 1977 i Ankara i Turkiet. Fadern var diplomat vilket innebar att familjen periodvis bodde i Frankrike. Härigenom fick hon inblick i två kulturer och beskriver sig som ”både mycket fransk och mycket turkisk”. Under hennes lärotid på filmskolan La Fémis i Paris upptäckte regissören Olivier Assayas tidigt att Ergὕven var en särdeles begåvad elev. Hans stöd bidrog till att  filmprojektet Mustang blev möjligt att genomföra. Filmen är hennes debut som långfilmsregissör. Det tog nio år av idogt arbete och finansieringsjakt innan den kunde premiärvisas i Cannes 2015. Bara att hitta rätta karaktärer till huvudrollerna i den femhövdade syskonskaran krävde nästan ett år av rolltestande. Öppningsscenen med barnens oskyldiga lek i vattnet är en minnesbild från Ergὕvens egen barndom. Hon använder sig av scenen för att skildra hur många vuxna ser på unga flickors kroppar genom ett filter av sexualisering. Detta medför att de mest triviala situationer kan övertolkas. I filmen får detta plötsligt oväntade och våldsamma konsekvenser i den konservativa islamska familjetraditionen.

Filmen har mött stark kritik av det officiella Turkiet. Trots att Ergὕven vet att filmen ändå ses och uppskattas av en stor hemmapublik, har hon inga planer för närvarande att fortsätta att arbeta i Turkiet. Hon börjar snart inspelningen av en engelskspråkig film som utspelar sig i Los Angeles kring oroligheterna 1992.

 

Kulsnitt Spotlight: 16.00 4,5 / 18.30 4,5 / 21.00 4,3 / Totalt 4,5

Deniz Gamze Ergüven


Källor: imdb.com, intervjuer med Deniz Gamze Ergὕven i The New York Times och The Guardian. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org