Produktionsinfo

Regi:
Denis Villeneuve
Manus:
Wajdi Mouawad, Denis Villeneuve
Längd:
130 min
Produktionsland:
CA/FR
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
Augusti 2011
Medverkande:
Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard, Allen Altman, Abdelghafour Elaaziz, Dominique Briand, Frédéric Paquet, Ahmad Massad, John Dunn-Hill, Jackie Sawiris, Lara Atalla, Baya Belal, Yousef Shweihat, Karim Babin, Mohamed Majd

Filmografi, urval

2009 Polytechnique
2010 Incendies
2011 Etude empirique sur l'influence du ...
2011 Rated R for Nudity
2013 Prisoners
2014 Enemy
2015 Sicario
2016 Story of Your Life

Om filmen

När tvillingarna Simons och Jeannes mor har dött ger familjens vän Lebel dem två brev från modern Nawal, ett till deras bror och ett till deras far. Mitt i sorgen efter mamman – som inte var den förälder de hade önskat sig – hopar sig frågetecknen. Deras far är ju död men har de också en bror? I brevet uppmanar modern dem att hitta både pappan och brodern. Jeanne ger sig av från Kanada till mellanöstern för att ta reda på mer om mammans bakgrund. Motvilligt åker Simon efter.

Om regissören

Denis Villeneuve föddes i Gentilly, Quebec 1967 och bor numera i Montreal. Har tidigare gjort dokumentärfilmer och kortfilmer. Första spelfilm var Un 32 août sur terre, 1998.

Villeneuve hade inte gjort film på flera år eftersom han inte hittat någon historia meningsfull nog och värd att slita med under lång tid. Han var inte ens säker på att han skulle regissera någon film igen.

Villeneuve fick idén till Nawals hemlighet när han såg pjäsen Incendies av kanadensisk-libanesiske författaren Wajdi Mouawad på en teater i Montreal. »Det var den vackraste och starkaste teaterupplevelsen i hela mitt liv. Det var som att se Apocalypse Now för första gången.«

Historien är imponerande, både hur den berättas och vad som berättas, bilder om hur vrede kan föras mellan familjemedlemmar. För att verkligen bli vuxen måste man bli av man ilskan man bär under sin uppväxt.

Denis Villeneuve


Källor: SvD, DN & Wikipedia. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org