Produktionsinfo

Regi:
Audrey Diwan
Manus:
Audrey Diwan
Längd:
100 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Pio Marmaï, Sandrine Bonnaire, Cyril Metzger, Anna Mouglalis, Fabrizio Rongione, Julien Frison, Alice de Lencquesaing, François Loriquet, Louise Chevillotte, Leonor Oberson, Louis Bédot, Isabelle Mazin, Eric Verdin, Édouard Sulpice, Leila Muse, Madeleine Baudot

Filmografi, urval

1970 Emmanuelle
2019 Mais vous êtes fous
2021 L'Événement

Omständigheter

Att ”råka i omständigheter” var för inte alltför länge sedan en eufemism för att bli med barn. Här är det Anne som blir gravid efter en fest. I Frankrike 1963 var det enlig lag förbjudet att göra abort. Inte förrän 1975 blev aborter lagliga, både i Frankrike och Sverige. Anne är en ung student som lever studentliv med fester, killar och mycket levnadsglädje. Den oplanerade graviditeten slår allt detta i spillror och vi får följa hennes smärta och desperation allt eftersom tiden går och aborten känns allt mer avlägsen. Och även om de var två när barnet blev till är det Anne som nu bär barnet och som därmed ensam måste ta beslutet om abort och sedan ta konsekvenserna av det.

Filmen följer närgånget Anne (spelad av Anamaria Vartolomei) under hennes ensamma kamp för att få leva sitt liv som hon vill. Detta i en tid när det enda lagliga alternativet för henne är att lämna studierna och sin efterlängtade akademiska karriär för att föda barnet och bli en ensamstående mor. Vem bestämmer över Annes liv? Vem lägger sig i hennes sexualitet? Den biologiske fadern sviker och det är hon själv som måste fatta det svåra beslutet. Att försöka hitta vägar till en illegal och därmed osäker, ja tom livsfarlig och dyr abort var en verklighet då och är en verklighet för många även idag. Senare tids händelser, inte minst i USA gör att filmen är lika aktuell idag som för 60 år sen.

 

Om regissören

Audrey Diwan, född 1980, är en fransk regissör med libanesiska rötter. Tidigare har hon arbetat som journalist och som manusförfattare. Som regissör är Omständigheter hennes andra film och för den fick hon Guldlejonet på Venedigs filmfestival 2021.

Filmen bygger på den franska författaren, 2022 års nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux´s självbiografiska roman L’Événement. Under inspelningen hade Audrey Diwan och Annie Ernaux en del kontakt vilket gav dem en bättre känsla både av tiden den utspelar sig i och av de känslomässiga relationerna människorna emellan.

Audrey Diwan


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org