Produktionsinfo

Regi:
Bong Joon-ho
Manus:
Bong Joon-ho
Längd:
132 min
Produktionsland:
KR
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam, Lee Jung-eun, Chang Hyae-jin, Park Myung-hoon, Jung Ji-so

Filmografi, urval

2006 The Host
2009 Mother
2013 Snowpiercer
2017 Okja
2019 Parasit

Om filmen

 

Familjen Kim bor i en sjabbig källarlokal i ena änden av en koreansk storstad, kanske Seoul. Livnär sig gör de genom att vika pizzakartonger. I andra ändan av staden och på toppen av samhällsstegen lever familjen Park i en lyxvilla med stor trädgård och tjänstefolk. Sonen i den fattiga familjen Kim lyckas med list, fräckhet och ett förfalskat akademiskt betyg i engelska, bli anställd som privatlärare hos den rika familjen. Med en fot inne i det goda livet låter de sen inget tillfälle att berika sig gå dem ur händerna. Snart är hela familjen anställd och en farsartad karusell tar sin början. Men vem är det egentligen som parasiterar på vem? Den godtrogna överklassfamiljen som inte ens reflekterar över hur aningslösheten gör dem blinda för hela den tjänande klass som ytterst bär upp dem? Eller avser titeln den klart parasiterande klass som kräver en del av kakan? 

Parasit är en politisk moralitet och skrattspegel, en slapstickartad komedi, thriller och en ytterst tänkvärd samhällskritisk snyting som träffar åskådaren rakt i nyllet. Allt i ett. Av många kritiker hyllad som 2019 års bästa film. En film du bara inte får missa! 

 

Om regissören

 

Bong Joon-ho, filmregissör och manusförfattare, föddes 1969 i Daegu, Sydkorea. Han växte upp i en intellektuell familj, där pappan var formgivare och morfar Park Taewon en känd författare. Redan på gymnasiet bestämde Bong Joon-ho sig för att han ville bli filmskapare.

Sitt intresse för film kunde han först inte förverkliga, eftersom föräldrarna motsatte sig hans önskan att studera på teateruniversitet. Istället började han på Yonsei universitetet där han tog examen i sociologi.

Passionen för film kunde han så småningom tillfredsställa.  I början av 1990-talet gick han en 2-årig utbildning på Korean Academy of Film Art. Under denna tid gjorde han många kortfilmer med 16 mm kamera. Han samarbetade med flera av sina studiekamrater, bl. a i filmfoto. Av en ljussättare lärde han sig mycket om ljusdesign. I mitten av 90-talet jobbade han parallellt som manusförfattare och assistentregissör. Han har gjort dokumentärer, kortfilmer och spelfilmer. Bong Joon-ho har såväl regisserat, skrivit som producerat filmerna Okja (2017) och Parasit (2019).

Barking Dog Never Bite, hans första film fick pris på prestigefyllda San Sebastian International Film Festival. Hans andra film Memories of Murder bygger på en verklig händelse om en seriemördare som terroriserade en hel landsbygd på 1980-talet men som aldrig greps. Filmen blev en såväl nationell och internationell succé.

Bong Joon-ho är inte bara författare och regissör utan även producent och skådespelare och han spränger både klass- och genregränser. Kvällens film Parasit vann Guldpalmen i Cannes 2019 och på Golden Globe Awards 2019 nominerades den i 3 kategorier, för bästa regissör och manus och för årets bästa film som den också vann. Det har fallit ett veritabelt prisregn och hyllande av filmen över hela världen.

Bong Joon-ho


Källor: Wikipedia, Svenska Dagbladet, iMDb, SR. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 16/3:
« Monos
Påföljande visning 20/4:
The Lighthouse »