Produktionsinfo

Regi:
John Cameron Mitchell
Manus:
David Lindsay-Abaire
Längd:
91 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
April 2011
Medverkande:
Nicole Kidman, Sandra Oh, Dianne Wiest, Aaron Eckhart, Tammy Blanchard, Miles Teller, Giancarlo Esposito, Jon Tenney

Filmografi, urval

2001 Hedwig and the Angry Inch
2006 Shortbus
2010 Rabbit Hole
2011 L.A.dy Dior
2011 Lady Grey London
2016 How to Talk to Girls at Parties

Om filmen

I Rabbit Hole möter vi Becca (Nicole Kidman) och Howie (Aaron Eckhart) som åtta månader tidigare förlorat sin son i en tragisk olycka. De har båda svårt att gå vidare och Howie drar med Becca på terapimöten för att möta sorgen, men Becca vill snarare undvika att prata om vad som hänt och faller djupare ner i depression och förvirring. Då möter hon tonåringen Jason (Miles Teller), han som oavsiktligt körde ihjäl sonen, och de utvecklar en oväntad och ovanlig vänskap medan Becca och Howie allt mer glider ifrån varandra.

Om regissören

John Cameron Mitchell föddes i El Paso, Texas 1963 och växte upp på olika militärbaser i USA, Tyskland och Skottland då hans pappa var major i den amerikanska armén. I början av 80-talet studerade Cameron Mitchell teater vid Northwestern University utan att ta någon examen, men fortsatte att arbeta som skådespelare.

Med rockmusikalen Hedwig and the Angry Inch, som tar avstamp i Aristofanes tal om de ursprungliga tre könen i Platons Symposium, och Shortbus, som följer ett antal människor med bekymmer kring sexualitet som alla möts på en sexklubb i New York, har John Cameron Mitchell gjort sig känd som en regissör som utvecklar det annorlunda, det queera, i (eller kanske vid sidan av) samhället och som utforskar teman kring genus och kön. Med den bakgrunden står Rabbit Hole ut i hans filmografi, dels då han inte skrivit manus själv och dels för att den skildrar ”vanliga” människor – men som på grund av sin stora tragedi ändå hamnar utanför det liv de en gång hade.

John Cameron Mitchell


Källor: www.imdb.com, www.glbtq.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org