Produktionsinfo

Regi:
Hirokazu Kore-eda
Manus:
Hirokazu Kore-eda
Längd:
121 min
Produktionsland:
JP
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
21 december 2018
Medverkande:
Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki, Kirin Kiki, Sosuke Ikematsu, Naoto Ogata, Yôko Moriguchi, Yuki Yamada, Moemi Katayama, Kengo Kora, Chizuru Ikewaki, Akira Emoto

Filmografi, urval

2010 妖しき文豪怪談
2012 奇跡
2014 そして父になる
2015 い しぶ み
2016 海よりもまだ深く
2016 海街diary
2017 三度目の殺人
2018 万引き家族

Om filmen

Hirokazu Kore-eda återvänder, med en tydlig vink till tidigare verk, genom Shoplifters till de bortglömda barnens Tokyo. Runt de välförsedda hyllorna i ett blänkande modernt snabbköp cirklar en vuxen man och en pojke i elvaårsåldern.  Med sinnrika och diskreta tecken kommer de överens om vad de ska stjäla. På vägen därifrån råkar de snubbla över en hopkrupen, ensam flicka som står och fryser i kylan.  Efter viss tvekan får också hon, tyst och tigande, följa med hem till familjen som har brott som gemensam nämnare.

Den här familjen består av tre generationer, förenade av fattigdom och trångboddhet. Vem som tillhör vars och ens närmaste familj inom eller utanför denna krets frilägger och avslöjar Kore-eda allt eftersom, genom stillsamma och märkvärdigt känsliga vändningar. Med familjen som brottsenhet och barn som brottsverktyg ger Shoplifters åskådaren flera tankeställare, med tydliga referenser till Kore-edas tidigare film ”Barnen som inte fanns”.

Om regissören

Hirokazu Kore-eda är känd för sina lågmälda dramer som ofta kretsar kring familjerelationer. Han har som familjeskildrare med ett absolut gehör för mänskliga relationer återigen skapat ett angeläget, tankeväckande och starkt familjedrama. Återkommande teman i hans filmer är döden, minnen och släktband. Kore-eda fick Jurypriset vid filmfestivalen i Cannes 2013 för sin film Sådan far, sådan son, och vid filmfestivalen i Cannes 2018 vann han Guldpalmen för Shoplifters.

Hirokazu Kore-eda


Källor: DN, SvD, Sydsvenskan, Wikipedia och Triarts filminfo. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 25/3:
« BlackKklansman
Påföljande visning 29/4:
Vårens extrafilm: Roma »