Produktionsinfo

Regi:
Rohena Gera
Manus:
Rohena Gera
Längd:
99 min
Produktionsland:
IN
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
12 juli 2019
Medverkande:
Tillotama Shome, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni, Rahul Vohra

Filmografi, urval

2013 What's Love Got to Do With It?
2018 Sir

Om filmen

Ratna, en ung indisk änka, kommer från en liten by till Mumbai (Bombay) där hon fått anställning som hushållerska hos en nyseparerad ung och välbärgad man, Ashwin. Ratna drömmer om att bli modist men hon saknar utbildning och kämpar mot alla odds för att förverkliga sin dröm. 

Filmen belyser kvinnors situation, i synnerhet utsattheten hos unga kvinnor som saknar utbildning och egen försörjning. Kultur, tradition, hoptvinnat med ett socialt förtryck styr och begränsar individens liv.

Vi får följa Ratna i Mumbais myllrande färgstarka storstadsliv. På ytan kan livet förefalla harmoniskt lugnt men i den sociala undervegetationen skapar kulturella koder stora spänningar.

Sir är ett romantiskt drama om kärlek över klassgränser. Kastkoder, förpliktelser och ett traditionsstyrt samhälle står i vägen. Som änka har Ratna förpliktelser, exempelvis måste hon fortsätta leva som änka, men utsätts även för till synes mer banala, bisarra personliga inskränkningar som att inte få bära armband som låter, inte ha kastprick (bindi) i pannan eller blommor i håret.

Kvällens film har fått många utmärkelser och har bl. a vunnit publikens pris på flera filmfestivaler.

På Braunschweigs internationella filmfestival vann Sir pris som ”Bästa film”. Tillotama Shome som spelar Ratna nominerades till bästa kvinnliga biroll av Filmfare Award.

 

Om regissören

Rohena Gera är född 1973 (46 år). Hon är utbildad vid Stanford University och Sarah Lawrence College. Gera arbetar som manusförfattare, producent och regissör och har skrivit manus till ett antal såväl komedier som dramer och stått för regin till ett flertal andra filmer. Hennes förra film, Whats love got to do with it, handlar om giftas krav, navigerandet i de kulturella koderna för att hitta ”rätt” person och helst inte bli kär i ”fel” person.

Gera beskriver inte bara samhälls- och relationsproblem utan deltar politiskt aktivt i kampanjer för att främja fred och jämlikhet. Hennes filmer och TV-serier har översatts till flera olika indiska språk och till engelska.

Rohena Gera


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 16/9:
« Den skyldige
Påföljande visning 7/10:
The Favourite »