Produktionsinfo

Regi:
Kim Longinotto, Florence Ayisi
Manus:
Kim Longinotto, Florence Ayisi
Längd:
104 min
Produktionsland:
England
Produktionsår:
2005
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Vera Ngassa, Beatrice Ntuba m.fl.

Filmografi, urval

2005 Sisters in Law
2002 The Day I Will Never Forget
2001 Runaway
1998 Divorce Iranian Style
1995 Shinjuko Boys
1989 Eat the Kimono
1976 Pride of Place

Om regissörerna

Kim Longinotto, född 1952, har gjort dokumentär lmer om- kvinnor sedan slutet av 70-talet. Hon har utbildat sig på National Film and Television School, där hon numera också undervisar. Under årens lopp har det blivit många lmer som skildrar kvinnors öden och belägenhet i ett ertal länder. Pride of Place var hennes första lmprojekt, en kritisk lm om hennes eget ickinternat Hampden House. Longinotto har arbetat med lmprojekt för Channel 4 och BBC och har även ett eget pro- duktionsbolag, Twentieth Century Vixen. Bland hennes digra produktion kan nämnas Hidden Faces, en lm om egyptiska kvinnor, The Good Wife of Tokyo, Rock Wives, Divorce Iranian Style m . Hon rör sig i många världsdelar och tar upp brännande ämnen som t ex kvinnlig omskärelse i lmen The Day I Will Never Forget).

Florence Ayisi är 42 år gammal och född i Kamerun men har utbildat sig i England vid Northers School of Film and Televi- sion i Leeds. Hon undervisar f n vid International Film School i Wales. Hon har inte en lika diger lmogra som Longinotto, förutom Sisters in Law har hon gjort en kort lm för fjolårets Internationella Kvinnodag, My Mother: Isange.

Sisters in Law har fått era utmärkelser och visats på ett otal lmfestivaler runt om i världen. Den ck det sk CICAE-priset i Cannes förra året.

Om filmen

Beatrice Ntuba och Vera Ngassa heter de två tuffa kvinnorna, domare resp. åklagare, som tar sig an olika misshandelsmål i den lilla staden Kumba Town i Kamerun. Ingen har dömts för misshandelsbrott i staden på närmare 17 år, men nu tar sig de orädda juristerna an olika fall av hustrumisshandel, våldtäkt och barnmisshandel. De ställer helhjärtat upp och ger sig in i känsliga kon ikter. Lagen har de på sin sida, samt engagemang och indignation. Motståndare är sedvänjor, inskränkta värde- ringar och patriarkala mönster. Tillsammans arbetar de för ett Kamerun i samklang med den moderna tiden, en tid då kvin- nor respekteras mer.

Kim Longinotto, Florence Ayisi


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org