Produktionsinfo

Regi:
Michel Franco
Manus:
Michel Franco
Längd:
93 min
Produktionsland:
MX
Produktionsår:
2012
Premiär i Sverige:
2013
Medverkande:
Tessa Ia, Hernán Mendoza, Gonzalo Vega Sisto, Tamara Yazbek Bernal, Paco Rueda, Paloma Cervantes, Mónica del Carmen

Filmografi, urval

2003 Entre Dos
2009 Daniel & Ana
2012 Después de Lucía
2013 A los ojos
2015 Chronic

Om filmen

Smärtgränsen handlar om en ung flicka och hennes pappa som flyttar till en ny stad efter mammans bortgång. I den nya skolan utsätts flickan för grymma trakasserier – både mobbing och sexuell terror vilket till slut leder till en oförglömlig upplösning. Inför tävlingsvisningen på Stockholms Filmfestival i vintras beskrevs den som ’brutal och mästerlig’ samt ’ett av årets måsten!’ Filmen är en djupdykning i smärta men inte genom att direkt spela på tittarens känslor utan genom att låta kameran betrakta händelseförloppet på avstånd, ofta stillastående och utan stämningsskapande musik.

Om regissören

Michel Franco föddes 1979 i Mexico City och efter att ha avslutat sina studier i medievetenskap började han göra kortfilm, som exempelvis en film i en antikorruptionskampanj. Den visades på 500 biografer i Mexiko. 2009 släpptes hans första långfilm, Daniel & Ana, och den har prisats på flera internationella festivaler bland annat i Cannes. Även Smärtgränsen har fått stor internationell uppmärksamhet och är Mexikos Oscarsbidrag. I en intervju i samband med premiären på Smärtgränsen säger Franco att hans största influens är Ingmar Bergman, mycket på grund av hans ’ekonomiska’ arbete, både vad gäller historieberättande och foto.

 

Michel Franco


Källor: imdb.com, kritiker.se, svd.se, festivalscope.com, thefilmexperience.net. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org