Produktionsinfo

Regi:
Tom McCarthy
Manus:
Tom McCarthy, Josh Singer
Längd:
128 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2016-02-12
Medverkande:
Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d'Arcy James, Stanley Tucci, Elena Wohl, Gene Amoroso, Doug Murray, Sharon McFarlane, Jamey Sheridan

Filmografi, urval

2003 The Station Agent
2007 The Visitor
2011 Win Win
2014 The Cobbler
2015 Spotlight

Om filmen

Handlingen, som utspelar sig i Boston 2001-2002, skildrar ett omskakande historiskt drama om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan. Offren för övergreppen kommer från fattiga familjer, medan förövarna tillhör samhällets elit. Det är en lågmäld berättelse om den grävande och krävande journalistikens vardag för journalistgruppen Spotlight på dagstidningen The Boston Globe och pedofilskandalen i Bostons ekonomiskt och politiskt mäktiga katolska kyrka, med trådar upp till Vatikanen. Spotlight-gruppen bestämmer sig för att visa att systemet som sådant är ruttet, att kyrkan konsekvent skyddar förövarna och struntar i offren. Filmen skildrar den långdragna och trovärdiga arbetsprocessen, intervjuer med offren och reportrarnas personliga ansvar i de svåra val kring vad som ska publiceras och följas upp och allt det som väljs bort. Dagliga val som kan få katastrofala följder.

Om regissören

Tom McCarthy har nyligen fyllt 50 år. Han är skådespelare men arbetar också som regissör, producent och manusförfattare. Sin relativt långa skådespelarkarriär  började han 1989 och har sedan dess gjort stora och små roller i såväl TV-serier som filmer och är fortfarande aktiv. Manusskrivandet och regisserandet inledde han redan 2003 med filmen Station Agent. Producentkarriären startade med Win Win 2011.

I Spotlight tar Tom McCarthy parti för människor som ställer sig utanför rådande konsensus, liksom han gjort i sina tidigare filmer som Station Agent (2003) och The Visitor (2007).

Spotlight vann två Oscars 2016 för bästa film och bästa originalmanus, och har därutöver vunnit över 100 andra filmpriser.

Tom McCarthy


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org