Produktionsinfo

Regi:
Sarah Polley
Manus:
Sarah Polley
Längd:
108 min
Produktionsland:
CA
Produktionsår:
2013
Premiär i Sverige:
Juni 2013
Medverkande:
Michael Polley, Harry Gulkin, Susy Buchan, John Buchan, Mark Polley, Joanna Polley, Cathy Gulkin, Marie Murphy, Robert MacMillan, Deirdre Bowen, Victoria Mitchell, Mort Ransen, Geoffrey Bowes, Tom Butler, Pixie Bigelow, Claire Walker, Rebecca Jenkins, Peter Evans

Filmografi, urval

2006 Away from Her
2012 Take This Waltz
2013 Stories We Tell

Om filmen

Kanadensiskan Sarah Polley undersöker i den här dokumentären den egna familjehistorien. Hon försöker avslöja familjemyter och söker efter sanningen om sin familj. Mamman Diane Polley dog när Sarah var liten. Hon var i Kanada en mycket populär och känd skådespelerska. Det finns därför mycket filmmaterial med henne som Sarah Polley använder sig av. Sarah föddes på 70-talet och var familjens sladdbarn. Hon intervjuar (eller förhör) syskonen, pappan Michael och anhöriga till familjen, och deras historier är lite olika beroende på vem som intervjuas. Var och en har sin version, sina minnen, sin sanning. Filmen är också en berättelse om vad som håller en familj samman och vad som kan splittra den när familjehemligheter blottläggs. Detta är Sarah Polleys stora internationella genombrott som regissör.

Om regissören

Sarah Polley är inte bara begåvad och mångsidig utan drivs av sin sociala medvetenhet och politiska övertygelse. Hon är född 1979 men har redan hunnit med en lysande karriär som både skådespelerska och regissör och har engagerat sig djupt såväl politiskt som socialt bl.a. i The Heart and Stroke Foundation. Sarahs filmkarriär startade redan vid fyra års ålder och vid 14 års ålder var hon både berömd och ekonomiskt oberoende. Och hon har sen dess erhållit mängder av utmärkelser som skådespelerska, bl.a. två Gemini Awards, Kanadas motsvarighet till en Emmy. Hennes nästan kusliga förmåga att gestalta känsliga porträtt av unga kvinnor har gjort henne eftertraktad i hela filmvärlden, men hon går sina egna vägar och har avböjt många guldkantade erbjudande, bl.a. från amerikanska Disney. Regidebuten gjorde hon med långfilmen Away from Her, baserad på en novell av Alice Munro, som Oscarsnominerades för bästa manus efter förlaga. På samma kompromisslösa och konsekventa sätt som hon är som skådespelerska, är hon i sitt regiarbete helt fokuserad på att lära sig hantverket och skapa konst snarare än att nå stjärnstatus.

 

Sarah Polley


Källor: IMDb. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org