Produktionsinfo

Regi:
Stephen Gaghan
Manus:
Stephen Gaghan
Längd:
128 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2005
Premiär i Sverige:
Medverkande:
George Clooney, Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper, Amanda Peet, William Hurt, Christopher Plummer, Alexander Siddig, Kayvan Novak, Amr Waked, Robert Foxworth, Nicky Henson, Nicholas Art, Steven Hinkle, Daisy Tormé, Peter Gerety, Richard Lintern, Mazhar Munir, Jocelyn Quivrin, Shahid Ahmed, Bikram Singh Bhamra, Roger Yuan, Jamey Sheridan, Max Minghella, Nadim Sawalha, Akbar Kurtha, Sonnell Dadral, Tim Blake Nelson, Mark Strong, Badria Timimi

Filmografi, urval

2002 Abandon
2005 Syriana
2016 Gold

Om regissören

Efter att ha blivit relegerad på sin sista dag i high school för att ha kört go-cart inne i skolbyggnaden, reste Stephen Gaghan runt i världen och tog olika ströjobb. Bland annat arbetade han på den ansedda litterära tidskriften Paris Review. Därefter blev det Los Angeles och manusarbete för lm och TV som gällde. Filmmanuset 20 Billion, en satir om Bill Gates och Microsoft, skrev han tillsammans med Michael Tolkin, och då det, som så ofta, inte ledde någonstans, kan han kanske trösta sig med att det enligt tidningen Premiere är ett av de 10 bästa oproducerade manusen.

Gaghan är en man som inte väjer för i USA så kontroversiella ämnen som droger i Traf c och nu i Syriana med spelet om oljan. Reseacharbetet inför Syriana var grundligt. Han reste runt i Europa och Mellersta Östern tillsammans med en CIA-agent och träffade en mängd människor som alla hade sin bild av spelet kring oljan.

Många dörrar har öppnats för honom sedan Traf c och Stephen Gaghan lär få fortsätta att göra lmer som biter sig fast.

Om filmen

I denna globala politiska thriller tas vi med på en resa jorden runt på jakt efter oljan. Vi bombarderas med information. Vad är öst och vad är väst? Vilka är allierade? Jakten på olja leder till korruption, terror, krig. Stephen Gaghan för oss till Teheran, Washington, Persiska Viken, fundamentalistiska koranskolor, Hizbollahs högkvarter i Beirut och tillbaka till maktens hög- kvarter. Vilka förbindelselänkar nns det som vi ser och vilka nns som vi inte ser? Har allt ett samband?

Flera berättelser löper parallellt i en Short Cuts-tradition och de hålls ihop på något sätt av en utfryst CIA-agent, Bob Barnes (George Clooney). Vissa förkunskaper i nutidshistoria skadar inte om man vill följa med i skeendet. Men å andra sidan är det inte möjligt eller ens nödvändigt att förstå allt för att ändå få en bild av tillståndet i världen.
Priser: George Clooney ck en Oscar för bästa manliga biroll.

Filmen var Oscarsnominerade för bästa manus.

Stephen Gaghan


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org