Produktionsinfo

Regi:
Agnès Varda, JR
Manus:
Agnès Varda, JR
Längd:
89 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Agnès Varda, JR

Filmografi, urval

2010 Women are Heroes
2015 Ellis
2015 Les bosquets
2017 Visages, villages

Om filmen

Snart 90-åriga regissören och fotografen Agnès Varda ger sig ut på en road trip på den franska landsbygden tillsammans med den 55 år yngre kollegan JR. Tillsammans förevigar de platser och människor som de möter och i sin speciella skåpbil/fotolabb skapar de enorma svartvita foton som visas på murar och väggar. De skildrar arbetande män och kvinnor i ett Frankrike bortom de politiska slagorden. Under sitt arbete utvecklar de en unik vänskap över generationsgränserna när de utforskar sin syn på konsten och livet. ”En nyfiken, engagerad och fantasifull roadmovie på franska landsbygden där verklighet och fantasi smälter samman”, ansåg DN’s recensent, Helena Lindblad.

Om regissörerna

Agnès Varda föddes 1928 i Bryssel. Hennes karriär som filmare inleddes med La Pointe Courte (1954). en film som kan ses som föregångare till den franska nya vågen. Hon har arbetat med såväl spel- som dokumentärfilm och även varit verksam som fotograf och bildkonstnär. Varda var en central person i den franska nya vågen på 1960-talet. Hennes verklista är omfattande, liksom listan över olika utmärkelser och priser. Mest kända filmer är kanske Cléo från 5 till 7 (1961), Vagabond (1984), Jacquot de Nantes (1991) om hennes makes, Jacques Demy, liv och död, Efterskörd (2000) om människor som lever på att återvinna och plocka rent på fälten efter skörden i Frankrike.

2017 fick Varda som första kvinnliga regissör Academy Honorary Award för sitt bidrag till filmkonsten och samma år lades hennes namn till Cinema Eye’s lista över ”Unforgettables”.

JR är pseudonymen för en fransk fotograf och artist, född 1983, vars riktiga namn är okänt. Han började sin karriär som tonårig graffitikonstnär och som sjuttonåring övergick han till att fotografera och anslå enorma fotokopior av sina foton på väggar och murar. JR kallar sig själv ”urban artivist”. Han sätter upp sina verk på byggnader i Paris, murar i Mellanöstern, broar i Afrika eller i favelor i Brasilien. Under perioden när de klistras upp deltar invånarna i den konstnärliga processen. Exempel på hans verk är Portraits of a Generation, porträtt av ungdomar från Paris förortsområden; Face2Face, en serie foton av israeler och palestinier som sattes upp på gränsmuren; Women are Heroes, ett projekt som belyser kvinnor, som så ofta blir måltavlor i världens konflikter; The Inside Out Project, ett globalt konstinitiativ; en installation med 4000 ansikten i och på Pantheon i Paris; konst- och filmprojekt på Ellis Island i New York som belyser immigrationens historia i USA; en skulpturinstallation i samband med olympiaden i Rio de Janeiro 2016. JR’s dokumentärfilmer med utgångspunkt från Women Are Heroes och Inside Out samt Ellis (med Robert de Niro i rollistan) har vunnit internationell uppskattning. 

JR har nästan en miljon följare på Instagram och han har en iPadapp med foton och videos av alla sina internationella projekt.

Agnès Varda, JR


Källor: wikipedia.com, imdb.com, dn.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org