Produktionsinfo

Regi:
Lulu Wang
Manus:
Lulu Wang
Längd:
98 min
Produktionsland:
CN/US
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin, Zhao Shuzhen, Lu Hong, Jiang Yongbo, Gil Perez-Abraham, Ines Laimins

Filmografi, urval

2014 Posthumous
2019 The Farewell

Om filmen

 

Billi lever i New York och försöker försörja sig som författare. Precis som regissören själv flyttade hon med sina föräldrar från Kina när hon var en liten flicka. 

När Billis älskade farmor som bor kvar i Kina drabbas av obotlig lungcancer beslutar sig Billis pappa och hans bror, som bor i Japan, för att återvända till Kina för att familjen ska vara tillsammans en sista gång. Man anordnar ett påhittat bröllop mellan Billis kusin och hans flickvän så att farmodern, som inget vet om sin cancersjukdom, inte ska bli misstänksam när hela släkten kommer resande. För Billis del är det plågsamt och märkligt att inte farmodern får veta att hon är döende, att man inte talar sanning men samtidigt kan hon inte svika den övriga familjen och det som är rätt för dem. 

Billi och hennes familj skildras ömsint i detta varma familjedrama. I fokus finns den kärleksfulla relationen mellan Billi och hennes farmor, en relation som kompliceras av det svek som Billi upplever att familjen utsätter farmodern för genom att inte berätta att hon döende. 

 

Om regissören

 

Lulu Wang föddes i Beijing 1983 men familjen lämnade Kina och flyttade till Miami när hon var sex år. Därmed har hon, trots sitt kinesiska ursprung, ofta ett västerländskt synsätt på tillvaron. 

Hon har tidigare regisserat kortfilmer, dokumentärer och musikvideos. The Farewell är hennes andra långfilm.

Handlingen i The Farewell baseras på Lulu Wangs egna upplevelser när hennes farmor i Kina drabbades av svår sjukdom. En situation där alla visste att farmodern var döende, alla utom farmodern själv som familjen valde att inte berätta för. Enligt kinesisk tradition ska de anhöriga kollektivt bära smärtan för att på så sätt skydda den sjuke. För Lulu Wang kändes detta konstigt och falskt. Genom att göra The Farewell fördjupar hon sin förståelse för de olika kulturernas synsätt och för dynamiken inom sin egen familj. Samtidigt är hon noga med att inte vara dömande utan att närma sig de olika familjemedlemmarna och deras olika synsätt med förståelse.

Lulu Wang


Källor: Wikipedia, Indiewire, DN, The Guardian. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 20/4:
« The Lighthouse