Produktionsinfo

Regi:
Yorgos Lanthimos
Manus:
Yorgos Lanthimos
Längd:
120 min
Produktionsland:
IE/GB/US
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, James Smith, Jenny Rainsford, Emma Delves, Faye Daveney

Filmografi, urval

2005 Κinetta
2009 Dogtooth
2011 Alper
2013 Venice 70: Future Reloaded
2016 The Lobster
2017 The Killing of a Sacred Deer
2018 The Favourite

Om filmen

Det är tidigt 1700-tal. England befinner sig i krig med Frankrike. Märkt av 17 graviditeter och sorg över att de flesta dött före födseln och inget av barnen överlevt ens till tonåren sitter den sen barndomen sjukliga drottning Anne kvar på tronen. Hon bärs runt i bärstol och blir alltmer förvirrad. Hennes nära vän Lady Sarah Churchill Marlboroughs inflytande över drottningen växer till den grad att det är mer eller mindre hon som styr England.

Lady Sarahs avlägsna utfattiga kusin Abigail, en före detta adelsdam, vars pappa spelat bort familjens förmögenhet, dyker plötsligt upp. Hon gör allt hon kan för att vinna drottningens gunst och få stanna kvar på slottet. När sen drottning Anne fattar tycke för henne uppstår en bitter maktkamp mellan Abigail och Lady Sarah.

Om regissören

Yorgos Lanthimos  (född 1973 i Aten) har gjort sig känd för att i sina filmer skildra det absurda. I debutfilmen Dogtooth håller föräldrar sina barn isolerade från omvärlden och lär dem till synes slumpmässiga ord fel. Filmstudion visade vi hans The Killing of a Sacred Deer våren 2018, där en tonårspojke bryter ner en familj.

The Favourite nominerades till tio Oscars 2019 och Olivia Colman vann en för Bästa kvinnliga huvudroll.

I DN skriver Jane Magnusson att Lanthimos lyckats blåsa liv i kostymgenren och avslutar sin recension ”Nu plötsligt begriper jag en 1700-talsregent och hennes rivaler. Och snubbarna? Så otroligt roligt att det är män som hattar omkring översminkade och i allt större peruker. Medan kvinnorna blir skarpare och svårare och smartare och mäktigare.”

Yorgos Lanthimos


Källor: iMDb.com, DN, kritiker.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 23/9:
« Sir
Påföljande visning 21/10:
Kapernaum »