Produktionsinfo

Regi:
Wes Anderson
Manus:
Wes Anderson
Längd:
108 min
Produktionsland:
DE/US
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2021
Medverkande:
Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Steve Park, Bill Murray, Owen Wilson, Liev Schreiber, Elisabeth Moss, Edward Norton, Willem Dafoe, Lois Smith, Saoirse Ronan, Christoph Waltz, Cécile de France, Guillaume Gallienne, Jason Schwartzman, Tony Revolori, Rupert Friend, Henry Winkler, Bob Balaban, Hippolyte Girardot, Anjelica Huston, Larry Pine, Alex Lawther, Benjamin Lavernhe, Félix Moati, Wallace Wolodarsky, Fisher Stevens, Griffin Dunne, Denis Ménochet, Stéphane Bak, Anjelica Bette Fellini, Lily Taïeb, Mohamed Belhadjine, Toheeb Jimoh, Nicolas Avinée, Winsen Ait Hellal, Tom Hudson, Jarvis Cocker, Bruno Delbonnel, Grégoire Leprince-Ringuet, Damien Bonnard

Filmografi, urval

2012 Cousin Ben Troop Screening
2012 Do You Like to Read?
2012 Moonrise Kingdom
2013 Castello Cavalcanti
2014 The Grand Budapest Hotel
2018 Isle of Dogs
2021 Aline
2021 The French Dispatch

The French Dispatch

Välkommen till nostalgikern Wes Andersons mest älskvärt tillbakablickande film hittills.

Verklighetens tidningsmän- och kvinnor från The New Yorker har fått stå förebild för den färgstarka redaktionen på The French Dispatch men filmens avslutade historier är fiktiva, även om de är högst igenkänningsbara, löst baserade på verkliga händelser.

Som ofta hos Anderson finns här en osviklig känsla både för nostalgi och knivskarp samtidskommentar.  Vad kan vara mer träffsäkert 2021 än att kärleksbomba analog kultur i allmänhet och skarpa, sanningssökande pennor i synnerhet?

 

Om regissören

Wesley Wales ”Wes” Anderson, född 1 maj 1969 i Houston, Texas, är en amerikansk filmregissör och manusförfattare.

Med lika stor passion för dysfunktionella familjeband och udda karaktärer som känsla för detaljrikedom och oöverträffad symmetri har filmskaparen Wes Anderson med sin särpräglade stil berikat filmvärlden på sitt alldeles egna sätt under de senaste 25 åren. Vare sig det handlar om hämndlystna djuphavsforskare, suicidala tennisproffs eller kalkonknyckande rävar så finns Wes alltid där med sin unika infallsvinkel.

 

Källor: DN, Wikipedia, Moviezine

Wes Anderson


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 25/4:
« Belfast