Produktionsinfo

Regi:
Park Chan-wook
Manus:
Park Chan-wook, Jeong Seo-gyeong
Längd:
145 min
Produktionsland:
KR
Produktionsår:
2016
Premiär i Sverige:
27 januari 2017
Medverkande:
Kim Min-hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong, Kim Hae-sook, Moon So-ri, Lee Dong-Hwi, Lee Yong-nyeo

Filmografi, urval

2009 박쥐
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2011 파란만장
2012 청출어람
2013 Stoker
2014 A Rose Reborn
2014 고진감래
2016 아가씨

Om filmen

The Handmaiden – en moderniserad version av Sarah Waters roman Ficktjuven – utspelar sig under den japanska ockupationen av dåvarande Korea under 1930-talet. Filmen handlar om Sook-Hee som anställs som tjänarinna åt den japanska arvtagerskan Hideko, som bor på ett avlägset gods tillsammans med sin dominante onkel, en svårt skuldsatt man med stort pornografiintresse. Men Sook-Hee är inte där av en slump – hon är en ficktjuv som har anlitats för att för att hjälpa en japansk greve att förföra Hideko för att han ska kunna fly med henne, stjäla hennes förmögenhet och få henne inspärrad på mentalsjukhus. Problemen börjar när Sook-Hee och Hideko börjar komma allt närmare varandra.

Jan Söderqvist beskriver i en recension i SvD hur regissören Park Chan-wook ”balanserar virtuost det sexiga och det söta, den hårda formella disciplinen och den mjukgörande sensualismen. Exakt så här kan intelligens se ut på film.”

Om regissören

 

Park Chan-wook föddes 1963 i den sydkorenska staden Tanyan. Han tog examen i filosofi vid Sogang Univerity i Seol och började sedan jobba som filmkritiker, men återgick till studierna och tog examen som aeronautisk ingenjör.

Film hade han börjat göra redan under tidigt 90-tal men det var genom sin ”hämndtriologi” med filmerna Hämnarens resa (2002), Old Boy – hämden (2003) och Lady Vengeance (2005) som han slog stort internationellt och blev en prisbelönt regissör.

 

Trots det stundtals extrema våldet i hans filmer har Park Chan-wook kommit att bli en av Sydkoreas mest populäre filmskapare och han har – kanske inte helt oväntat – ett stort fan i den amerikanske regissören Quentin Tarantino.

Park Chan-wook


Källor: Imdb, SvD, Wikipedia. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org