Produktionsinfo

Regi:
Yorgos Lanthimos
Manus:
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Längd:
121 min
Produktionsland:
GB/US/IE
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Alicia Silverstone, Bill Camp, Denise Dal Vera, William Cross, Kenneth Meyer, Richard Doone, Anita Farmer Bergman, Lea Hutton Beasmore, Rachael McAdams

Filmografi, urval

2005 Kinetta
2009 Dogtooth
2011 Alper
2015 The Lobster
2017 The Killing of a Sacred Deer

Om filmen

Den framgångsrike hjärtkirurgen Steven tycks ha allt. En vacker hustru, en prydlig familj och ett stort hus i en välmående förort någonstans i USA. Men det finns en spricka i idyllen genom vilken det vanliga livet, som inte alltid är så perfekt, sipprar in. När den sextonårige Martin söker upp Steven på sjukhuset släpper den upptagne kirurgen vad han har för händerna, äter lunch med honom, ger honom en dyrbar klocka, bjuder hem honom på middag. Snart inser man att Martin kan diktera nästan vilka villkor som helst…

The Killing of a Sacred Deer är en film om framgång och dess yttersta pris. I kulisserna anar man hämndens gudinnor som iakttar det västerländska förortslivets illusoriska lycka. Rollgestalterna rör sig i det närmaste sömngångaraktigt, liksom fjärrstyrda av obönhörliga gudar. Ödesbestämda – vilket bara understryker den krypande känslan av obehag, ren skräck och svart humor. Under den perfekta ytan ligger komplexa härvor av skuld, frusen sexualitet och kanske en längtan efter det verkliga livet illustrerat av inledningens pumpande hjärta.

The Killing of a Sacred Seer är ett klassiskt grekiskt ödesdrama i modern gestaltning. Titeln anspelar på antikens Agamemnon som för att blidka gudarnas vrede och stilla vinden, lät döda sin dotter Ifigenia ibland i gestalt av en av jaktgudinnan Artemis heliga hjortar. Först därefter kunde han segla iväg med sin här till kriget i Troja.

Om regissören

” Jag vill skapa en ton där åskådaren inte vet om det är tragiskt eller komiskt”, säger den grekiske regissören Yorgos Lanthimos i en TT-intervju om The Killing of a Sacred Deer. Med denna sin sjätte långfilm räknas han definitivt till en av Europas mest intressanta samtida regissörer. Lanthimos slog igenom med Dogtooth (2009) som följdes upp av The Lobster (2015).

Yorgos Lanthimos


Källor: iMDb, DN, SvD. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org