Produktionsinfo

Regi:
Robert Eggers
Manus:
Robert Eggers, Max Eggers
Längd:
110 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman

Filmografi, urval

1970 Nosferatu
1970 The Knight
1970 The Northman
2007 Hansel and Gretel
2009 The Tell-Tale Heart
2014 Brothers
2016 The Witch
2019 The Lighthouse

Om filmen

 

En gotisk skräcksaga som utspelar sig på en liten ö utanför New Englands kust. Det är sent 1800-tal och fyrvaktaren Thomas Wake (Willem Dafoe) har fått en ny assistent Ephraim Winslow (Robert Pattinson). Under fyra veckor ska de hålla fyren tänd, tampas med elementen, det eviga regnet, stormar och busväder. Men framförallt ska de kämpa mot sina inre demoner och den som bor i flaskan. Skådespeleriet i detta saltstänkta kammarspel är lysande, dialogen en sorts stiliserad sjöbjörnsrotvälska inspirerad av bland andra Herman Melville (Moby Dick), fotot är svindlande vackert.

 

Om regissören

 

Robert Eggers följer upp sin suveräna debut The Witch med fyrvaktarsagan The Lighthouse. Det svartvita fotot i formatet 1.19:1 gör den mer kvadratisk än det vanliga filmformatet. Det är för övrigt samma format som Fritz Lang använde i en annan skräckfilmsklassiker – M. 

Inspelningen gjordes under strapatsliknande former på en liten kobbe ute i havet. Endast i undantagsfall behövde filmteamet ta till vind- och regnmaskiner. Fyren byggdes upp som en fullskalig kuliss. På frågan om hur han vill beskriva filmen brukar Eggers alltid svara med samma ord: ”Nothing good can happen  when two men are trapped alone in a giant phallus.”

Robert Eggers


Källor: iMDb, SR, SvD. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 30/3:
« Parasit
Påföljande visning 27/4:
The Farewell »