Produktionsinfo

Regi:
Mats Grorud
Manus:
Mats Grorud
Längd:
74 min
Produktionsland:
FR/SE/NO
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
30 november 2018
Medverkande:

Filmografi, urval

2018 Tornet

Om filmen

Livet i flyktingläger tänker man sig gärna som något tillfälligt. Som en kort väntan på vägen till ett mer permanent liv, antingen i ett nytt land eller åter i hemlandet. Men vad händer om tillvaron i flyktinglägret drar ut på tiden? Om åren går och generation efter generation föds och det tillfälliga blir alltmer vardag och permanent? När tälten blir till hus som sedan byggs allt högre våning för våning? Hur klarar man av att hålla hoppet vid liv? 

11-åriga Wardi har levt hela sitt liv i flyktinglägret Bourj el Barajne i Libanon. Det är vanlig vardag för henne med skola, familj och vänner; hon vet inget annat liv. Däremot minns hennes farfars far Sidi, som kom till flyktinglägret 1948, en annan tillvaro i det forna hemlandet. Runt halsen har han fortfarande nyckeln till hemmet i Galliléen som han och hans föräldrar tvingades fly ifrån. När Sidi överlämnar nyckeln till Warda väcks Wardas nyfikenhet. Hon vill veta mer om sin släkt och dess historia. Genom att ta sig våning för våning upp i huset, Tornet, de bor i möter hon tre generationer familjemedlemmar och deras berättelser, sorger, frustrationer och drömmar.

Även om Tornet är gjord i dockanimationsteknik är detta en film för vuxna och, enligt regissören Mats Grorud, en hyllning till alla de människor som lever i flyktingläger.

Om regissören

Tornet är norrmannen Mats Groruds debutfilm. Efter studier i animationsteknik på Volde University College i Norge har han bla gjort kortfilmer och dokumentärer. Under sin uppväxt arbetade hans mamma av och till som sjuksköterska i flyktinglägret Bourj el Barajne och själv har han arbetat där som animationslärare vilket gör att han har en god insyn i hur tillvaron är för de tusentals människor som lever sina liv i detta flyktingläger.

Mats Grorud


Källor: DN, www.svt.se, IMDb, www.kulturbloggen.com, Folkets Bios hemsida, www.variety.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Påföljande visning 11/2:
Lycklig som Lazzaro »