Produktionsinfo

Regi:
Alfonso Cuarón
Manus:
Alfonso Cuarón
Längd:
135 min
Produktionsland:
US/MX
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Carlos Peralta, Marco Graf, Daniela Demesa

Filmografi, urval

1998 Great Expectations
2002 Y tu mamá también
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2006 Children of Men
2007 The Possibility of Hope
2013 Gravity
2018 Roma

Om filmen

I Roma får vi möta Cleo, en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Cuarón hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom, och han skapar ett levande och känsloladdat porträtt av familjeproblem och samhällsklasser mot bakgrund av 1970-talets politiska omvälvningar.

 

Om regissören

Alfonso Cuarón Orozco föddes 1961 i Mexico City och är förutom filmregissör även manusförfattare, filmproducent och filmredigerare.

För Roma vann Cuarón två Oscar för Bästa regi och Bästa foto vid Oscarsgalan 2019. Han vann även två Oscar för Gravity från 2013, då för Bästa regi och Bästa klippning.

Alfonso Cuarón


Källor: www.kritiker.se, www.wikipedia.se, www.imdb.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 8/4:
« Shoplifters