Produktionsinfo

Regi:
Joachim Trier
Manus:
Joachim Trier, Eskil Vogt
Längd:
128 min
Produktionsland:
DK/FR/NO/SE
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2021
Medverkande:
Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Maria Grazia Di Meo, Hans Olav Brenner, Marianne Krogh, Helene Bjørnebye, Vidar Sandem, Anna Dworak, Thea Stabell, Deniz Kaya, Lasse Gretland, Karen Røise Kielland, Karla Nitteberg Aspelin, Sofia Schandy Bloch, Savannah Marie Schei, Eia Skjønsberg, Ruby Dagnall, Ine Jansen

Filmografi, urval

2001 Still
2002 Procter
2006 Reprise
2011 Oslo, 31. august
2015 Louder Than Bombs
2017 Thelma
2018 Den andre Munch
2021 Verdens Verste Menneske

Världens värsta människa

Med filmen Världens värsta människa knyter regissören Joachim Trier ihop sin Oslotrilogi. Till de tidigare filmerna Reprise och Oslo, 32 augusti levererar han här en fristående systerfilm i form av nerslag i ett Oslodygn tillsammans med Julie, en 30-årig kvinna på jakt efter livets mening.

Genom smarta dialoger, inkännande scener, vackra bilder och en lätt lekfullhet manövreras vi in i Julias medvetande, hennes blick på sin omgivning och sig själv. Vi får insyn i en ung medelklasskvinnas tankar och livet i gränslandet mellan ungdomens gränslöshet och den utstakade ansvarsfulla vuxenvärlden.

Renate Reinsve, vann pris för bästa huvudroll i Cannes 2021 och filmen blev Norges bidrag till Oscarsgalan 2022. I skrivande stund är filmen shortlistad.

 

Om regissören

Det här är den tredje, fristående delen i Triers Oslotrilogi. Den första, Reprise (2006) om några unga män i Oslo med författarambitioner blev Norges Oscarsbidrag och uppmärksammades på filmfestivaler runt om i världen. Andra delen, Oslo 31 augusti (2011) om ett dygn med en nyligen rehabiliterad heroinist uppmärksammades även den internationellt, bland annat med bronshästen från Stockholms filmfestival.

Triers första engelskspråkiga film Louder Than Bombs belönades även den med en bronshäst, men han började sin filmbana med kortfilmer om skejtare, själv norsk mästare i skateboard. Han  utbildade sig på London film school, men beskriver i en intervju hur han vantrivdes på skolan där man mest hyllade ’tråkiga’ socialrealister som Ken Loach och Mike Leigh.

Någon ”tråkig socialrealist” är nu inte Trier. Han har under det sista decenniet befäst en ny regissörstradition i Norge, med ett självförtroende, lust och en lekfullhet som levereras i form av filmer som djupdyker i varje människas behov av att hitta sin egen plats.

Regi: Joachim Trier

Land: Norge

Joachim Trier


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org