Produktionsinfo

Regi:
Benedikt Erlingsson
Manus:
Benedikt Erlingsson, Ólafur Egilsson
Längd:
101 min
Produktionsland:
FR/IS/UA
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
22 februari 2019
Medverkande:
Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Jörundur Ragnarsson, Juan Camillo Roman Estrada, Thorir Sæmundsson

Filmografi, urval

2013 Om hästar och män
2018 Woman at War

Om filmen

Spektakulära bilder från Island och en spännande jakt drar igång den här berättelsen. Halla, lysande spelad av den 49-åriga isländska skådespelaren Halldóra Geirhardsdóttir, är till vardags körledare, praktiserar yoga och har affischer av Gandhi och Nelson Mandela på väggen därhemma.

Vad ingen vet är att Halla också är Islands ökända miljöterrorist ”Mountain Woman” som för ett enmanskrig mot exploateringen av landets natur. Samtidigt som hon förbereder nya attentat börjar hon få misstänksamma blickar från småstadens invånare. Men hon får också ett brev på posten att hennes adoptionsansökan godkänts och att hon skall åka till Ukraina och hämta ett barn – en 5-årig flicka. Halla ställs nu inför ett svårt val: ska hon fortsätta kämpa för sin sak eller förverkliga sin familjedröm.

Filmen handlar om storpolitik och klimatkrisen. Vad kan en ensam person åstadkomma för att göra världen bättre? Kriminell eller hjälte? Woman at War är en film som ställer svåra frågor om klimatkampens gränser. Men inte utan humor och engagemang.

Om regissören

Benedikt Erlingsson, född i Reykjavik 1969, är välmeriterad som regissör men också för sina roller i teater, TV-serier och filmer. Bland annat gjorde han 2006 en roll i Lars von Triers (roliga!) film Direktören för det hele.

Erlingsson slog igenom med Om hästar och män 2013. Vi visade den i Filmstudion 2015. Filmen fick mer än 20 internationella priser, bland annat New Directors Prize vid filmfestivalen i San Sebastián 2013 och Nordiska Rådets filmpris 2014.

Med den aktuella filmen Woman at War vill Erlingsson berätta en komplicerad historia på ett lekfullt och innovativt sätt. ”Kort sagt försökte jag göra en bred och publikvänlig independentfilm om ett allvarligt ämne”, säger han själv.

Pippi Långstrump och Greta Thunberg är två starka förebilder för Benedikt Erlingsson, vilket han beskriver så här: ”Jag tänkte mycket på mytologier och arketyper när jag skrev filmen – och på Pippi Långstrump. Sedan har ju kvinnor alltid haft en framträdande roll i miljörörelsen. Tack Sverige för Greta Thunberg!”

”Jag jobbar i samma tradition som Aristofanes och de gamla grekerna. Eller Molière och Dario Fo, de var också seriösa killar som tog sig an seriösa ämnen, fast med humor och lätthet. Idag skulle de säkert skriva om klimathotet och hur vi reagerar, eller snarare inte reagerar, på det”, säger Benedikt Erlingsson.

Benedikt Erlingsson


Källor: www.imdb.com, www.dn.se, Kulturnytt i P1, www.aftonbladet.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org