Produktionsinfo

Regi:
Paweł Pawlikowski
Manus:
Paweł Pawlikowski
Längd:
88 min
Produktionsland:
GB/FR/PL
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
16 november 2018
Medverkande:
Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn, Jeanne Balibar, Adam Woronowicz, Adam Ferency, Adam Szyszkowski

Filmografi, urval

1998 The Stringer
1998 Twockers
2000 Last Resort
2005 My Summer of Love
2012 La femme du Vème
2014 Ida
2018 Zimna wojna
2019 Limonov

Om filmen

Cold War tar sin början strax efter kriget i ett sargat och delat Europa. Pianisten Wiktor (Tomasz Kot) och koreografen Irene (Agata Kulesza) reser runt på den polska landsbygden för att nedteckna och spela in folkmusik och leta talanger till ett folkkulturellt centrum. De möter den begåvade sångerskan Zula (Johanna Kulig) och Wiktor blir handlöst förälskad. Kärleken slår till som en naturkraft. Wiktor vill till väst men Zula tvekar. De skiljs åt men träffas igen. Musiken spelar en viktig roll i filmen både som en spegling av olika politiska och kulturella värderingar men minst lika mycket som tidsmarkörer. Berlinmuren byggs och det kalla kriget skiljer inte bara öst från väst utan även Wiktor från Zula.

Wiktor arbetar på rökiga jazzklubbar i Paris och Zula i en folklig kör som blir alltmer politiserad i det kommunistiska Polen. Men deras passionerade kärlekshistoria i storpolitikens skugga övervinner allt – eller?

Filmen är löst baserad på regissörens Pawel Pawlikowskis föräldrars historia.

Om regissören

2015 visade vi Pawel Pawlikowskis Ida i filmstudion och nu har vi nöjet att kunna visa hans senaste film. Liksom Ida är Cold war filmad i svartvitt och i formatet 1.37:1 vilket innebär att den är kvadratisk och känns patinerad som en genuin 40-50-talsfilm. Den är klippt med en effektivitet som gör att berättelsen inte för en sekund upplevs som långdragen. Pawlikowski vann priset för bästa regi i Cannes 2018. Filmen är dessutom nominerad och har vunnit ett stort antal priser i olika kategorier världen runt.

Pawlikowski har med sin nya film stärkt sin position som en av Polens mest intressanta samtida regissörer.

Paweł Pawlikowski


Källor: Imdb, DN, SvD. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 25/2:
« Holiday
Påföljande visning 11/3:
Förolämpningen »