Produktionsinfo

Regi:
Deepak Rauniyar
Manus:
David Barker, Deepak Rauniyar
Längd:
87 min
Produktionsland:
NP/NL/US/QA
Produktionsår:
2016
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Dayahang Rai, Asha Maya Magrati, Rabindra Singh Baniya, Sumi Malla, Amrit Pariyar, Sarada Adhikari

Filmografi, urval

2012 Highway
2016 White sun

Om filmen

Den regimkritiska partisanen Chandra, som lämnade byn för att slåss på de maoistiska rebellernas sida mot den auktoritära regimen mellan 1996 och 2006, återvänder till hembyn i Nepal, nu för att begrava sin fader i enlighet med vad traditionen kräver. Han möter en rad praktiska, sociala och politiska hinder i sin föresats. Inte minst den infekterade konflikten med brodern Suraj, som likt den bortgångne fadern gav sitt stöd till den störtade regimen, visar sig utgöra ett svårtacklat problem.

White sun är en laddad historia som åskådliggör hur krigets efterdyningar sprider sig likt ringar på vattnet i den överlevande befolkningens vardagsliv trots att de stridande parterna – åtminstone på ytan – synes ha nedlagt sina vapen.

 

Om regissören

Deepak Rauniyar, född 1978, är en nepalesisk regissör, författare och producent. Han är en av de få internationellt uppmärksammade filmregissörerna från Nepal. Han regidebuterade med filmen Highway, den första nepalesiska filmen som kom att visas på de större internationella filmfestivalerna. Han nämndes i The New York Times under fjolåret som ”en av de nio nya regissörer som man bör se” för sin andra biofilm, White sun.

Deepak Rauniyar


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org